1Пірко, ЯВ, 1Корховий, ВІ, 2Кашеваров, ГП, 2Комарницький, ІК, 1Карпов, ПА, 1Ємець, АІ, 2Кучук, МВ, 2Сорочинський, БВ, 1Блюм, ЯБ
1Інститут харчової біотехнології і геноміки НАН України, Київ
2Інститут клітинної біології та генетичної інженерії НАН України, Київ
Nauka innov. 2009, 5(2):38-49
https://doi.org/10.15407/scin5.02.038
Рубрика: Науково-технічні інноваційні проекти Національної академії наук України
Мова: Українська
Анотація: 
Розроблено та впроваджено методики якісної детекції генетично модифікованих (ГМ) сортів сої, ріпаку, цукрового буряку, кукурудзи та картоплі у насіннєвому матеріалі з використанням полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Здійснено дизайн та синтезовано комбінації олігонуклеотидних праймерів для тестування ГМ сортів вищезгаданих культур. Розроблені методичні рекомендації стосовно якісної детекції генетично модифікованого матеріалу у рослинній сировині.
Ключові слова: генетично модифіковані рослини, картопля, кукурудза, полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР), ріпак, соя, цукровий буряк
Посилання: 
1. Brookes G., Barfoot P. GM Crops: The first ten years — Global socio-economic and environmental impacts. ISAAA Briefs. — 2006. — № 36 (International Service for the Acquisition of Agribiotech Applications: Ithaca, New York).
2. James C. Global status of commercialized biotech/GM crops: 2007. ISAAA. — 2007. — N 37 (International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications: Ithaca, New York). — 143 p.
3. Blume Ya.B., Sorochinsky B.V. Scientific knowledge as a tool to change the altitude of public perception of GMO. GMO-phobia or GMO-bacchanaly in Ukraine? // Biotechnol. and Biotechnol. Eq. — 2008. — V. 22, N 2. — P. 641-643.
4. Закон України "Про приєднання України до Картахенського протоколу про біобезпеку до Конвенції про біологічне різноманіття" від 12 вересня 2002р. № 152-IV // Відомості Верховної Ради. — 2002. — № 44. — С. 230.
5. Zel J., Mazzara M., Savini C., Cordeil S., Camloh M., Stebih D., Cankar K., Gruden K., Morisset D., Van den Eede G. Method validation and quality management in the flexible scope of accreditation: An example of laboratories testing for genetically modified organisms // Food Anal. Methods. — 2008. — Vol. 1, N 2. — P. 61-72.
6. Van den Bulcke M., De Schrijver A., De Bernardi D., Devos Y., MbongoMbella G., Leunda Casi A., Moens W., Sneyers M. Detection of genetically modified plant products by protein strip testing: an evaluation of real-life samples // Eur. Food Res. Technol. — 2007. — Vol 225. — P. 49-57.
7. Querci M., Jermini M., Van den Eede G. The analysis of food samples for the presence of genetically modified organisms — User Manual. — Luxembourg: Office for Official Publications of the European Communities, 2006. — 229 p.
8. Pietsch K., Waiblinger H.U., Brodmann P., Wurz A. Screeningverfahren zur Identifizierung "gentechnisch veranderter" pflanzlicher Lebensmittel // Dtsch. Lebensm. Rundsch. — 1997. — Vol. 93, N 2. — P. 35-38.
9. Блюм Я.Б., Банникова М.О., Карпов П.А., Комарницький І.К., Кучук М.В., Сорочинський Б.В. Впровадження методів оцінки наявності та вмісту генетично модифікованих компонентів у продуктах харчування, кормах і парфюмерно-косметичних виробах // Nauka innov. 2008, 4(2):40-48
https://doi.org/10.15407/scin4.02.040
10. Kirby K. A new method for the isolation of deoxyribonucleic acids: evidence on the nature of bonds between deoxyribonucleic acid and protein // Biochem. J. — 1957. — Vol. 66, N 3. — P. 495-504.
11. Marmur J. A procedure for isolation of DNA from microorganisms // J. Mol. Biol. — 1961. — Vol. 3. — Р. 209-219.
12. Лобов В.П., Даскалюк А.П., Скрипка Л.В. Выделение нативной ДНК из клубней картофеля и ее свойства // Физиол. и биохимия культурных растений. — 1976. — Т. 8, вып. 4. — С. 429-431.
13. Мирошниченко Г.П., Дьяченко Л.Ф. Современные методы выделения ДНК из высших растений // Успехи совр. биол. — 1981. — Т. 91, вып. 1. — С. 49-60.
14. Сиволап Ю.М. (Ред.) Использование ПЦР-анализа в генетико-селекционных исследованиях (Научнометодическое руководство). — К.: Аграрная наука, 1998. — 156 с.
15. Сулимова Г.Е., Слюсаренко А.Г. Выделение дезоксирибонуклеиновых кислот из тканей высших растений // В кн.: Строение ДНК и положение организмов в системе. — М.: МГУ, 1972. — С. 19-34.
16. Сулимова Г.Е., Дрожденюк А.Н., Ванюшин Б.Ф. Выделение и очистка ДНК из высших растений с помощью бромистого цетилтриметиламмония в сочетании с хроматографией на оксиапатите // Биоорган. химия. — 1976. — Т. 2, № 9. — С. 1182-1187.
17. Антонов А.С., Владыченская Н.С., Петров Н.Б. Выделение препаратов ДНК из тканей безпозвоночных животных и высших растений, фиксированных спиртом // Биол. науки. — 1971. — № 8. — С. 137-142.
18. Глеба Ю.Ю., Швыдкая Л.Г., Бутенко Р.Г., Сытник К.М. Культура изолированных протопластов // Физиол. растений. — 1974. — Т. 21, вып. 3. — С. 598-605.
19. Murray M.G., Thompson W.F. Rapid isolation of high molecular weight plant DNA // Nucl. Acids Res. — 1980. — Vol. 8, № 19. — P. 4321-4325.
20. Нактинис В.И. Два простых метода выделения ДНК из различных источников с применением цетавлона // Биохимия. — 1977. — T. 42, №. 10. — С. 1783-1790.
21. Doyle J.J., Doyle J.L. A rapid DNA isolation procedure for small quantities of fresh leaf tissue // Phytochem. Bull. — 1987. — № 19. — P. 11-15.
22. Doyle J.J. DNA protocols for plants // In: Molecular Techniques in Taxonomy / G. Hewitt, A.W. B. Johnson, and J.P.W. Young, Eds. — NATO ASI Series H, Cell Biology, Vol. 57. — 1991. — P. 283-293.
23. Sambrook J., Fritsch E.F., Maniatis T. Molecular Cloning: A laboratory manual, 2nd ed. — Cold Spring Harbor: Cold Spring Harbor Lab. Press. — 1989.